Pagini

miercuri, 10 februarie 2010

Laptisor de matca - un ingredient minunat in sapunul Marillys

     Laptisorul de matca este un produs apicol de mare valoare nutritiva si terapeutica, se poate spune chiar miraculos. Este o substanta complexa, produsa de glandele salivare ale albinelor si este destinata hranei reginei stupului.

   Laptisorul de matca contine apa (65%), glucide, lipide, 20 de aminoacizi (compusi care contribuie la formarea proteinelor in organism), numeroase vitamine din grupul B (dintre care vitamina B5 in cantitate mare), viamina A, C, D si E, enzime, hormoni, oligoelemente (calciu, magneziu, sodiu, potasiu, zinc, mangan, cupru, fier) si multi compusi activi care au ramas necunoscuti pana in ziua de azi. Laptisorul de matca poate fi incadrat in categoria produselor utilizate in apiterapie. Aceasta este o metoda de prevenire, tratare sau recuperare apeland la mierea de albine si alte produse apicole. Laptisorul de matca este ca un lapte, dar... de albina. De fapt reprezinta o secretie a glandelor faringiene ale albinelor tinere. Ele se hranesc cu polen si miere iar apoi depoziteaza acest laptisor in celulele matcii. El serveste drept hrana pentru larvele de matca. Laptisorul de matca are un aspect vascos, alb si cremos. La gust este putin intepator si un pic acru. Fiind vorba de un produs apicol care aduce multe beneficii sanatatii, el este de ajutor atat pentru imbunatatirea calitatii vietii, cat si pentru domeniul medical si, bineinteles, cel cosmetic. Laptisorul de matca are o valoare nutritiva ridicata si de aceea este considerat un supliment alimentar energetic eficient in dieta persoanelor obosite intelectual si fizic, celor care vor sa isi imbunatateasca memoria si sa isi intareasca imunitatea. Este un produs apicol ce contine aminoacizi esentiali (29 la numar), vitaminele B1, B2, B5, B6, acid folic, potasiu, calciu, magneziu, fier, zinc, sodiu, cupru, mangan, proteine, acizi grasi, zaharuri (fructoza, glucoza) si multa apa. Laptisorul de matca nu contine vitaminele A, E, D sau K, dar are cantitati mici de hormoni. 'Laptele' de albina are caracteristici antiinflamatorii, antibacteriene, antivirale, cicatrizante sau de regenerare.  El are un efect extraordinar asupra pielii si mai ales a tenului, tocmai de aceea este foarte utilizat in industria cosmetica.  Sunt foarte cautate cremele, cosmeticele si orice alt produs de infrumusetare care contine laptisor. Sunt celebre pentru proprietatile lor de reintinerire a pielii.
        Un alt  ingredient din Sapunul cu Laptisor de matca este mierea, care contine multe minerale, vitamine, antioxidanti si aminoacizi. Vitamina B6, tiamina, riboflavina si acidul pantotenic sunt doar cateva dintre vitaminele care le contine acest aliment-minune, impreuna cu mineralele esentiale ca calciul, cuprul, fier, magneziul, manganul, fosforul, potasiul, sodiul si zincul. Diferiti aminoacizi au fost identificati in compozitia mierii, iar pinocembrina este un antioxidant ce se gaseste numai in miere. Dupa ani si ani in care medicii nu au luat in considerare proprietatile cicatrizante ale mierii, astazi medicina o foloseste din ce in ce mai des. Mierea era folosita inca pe vremea vechilor egipteni pentru a trata o varietate de probleme medicale, de la rani si arsuri pana la zgarieturi si cangrene. Astazi cercetatorii studiaza si chiar descopera puternicele proprietati antimicrobiene ale mierii.