Pagini

marți, 26 iunie 2012

Pericolul din spatele cosmeticelor pe care le folosim zi de zi!

Intre 170 si 500 de substante chimice absoarbe corpul nostru in fiecare zi, datorita cosmeticelor pe care le folosim! Ce sa mai vorbim despre o medie anuala? Cercetatorii spun ca cca 2, 3 kg de substante toxice, potential cancerigene, aplicam  pe corp anual prin “ ingrijirea noastra personala”.  Aceste cifre m-au surprins si de aceea m-am decis sa  realizez un mic studiu pentru  a va ajuta sa indepartati produsele cosmetice care dauneaza sanatatii voastre.

Se pare ca cel mai des, in produsele cosmetice sunt folositi parabenii (methyl, propyl, butyl, ethyl). Ei inhiba dezvoltarea bacteriilor si, ca urmare, prelungesc valabilitatea produsului cosmetic. Cele mai mici probleme pe care le pot cauza parabenii sunt reactiile alergice si iritatii ale pielii. Absorbtia lor zilnica duce, insa, la probleme foarte grave prin perturbarea echilibrului hormonal. Realitatea cruda este faptul ca acesti parabeni au fost depisatati in tesuturile tumorale ale femeilor care au fost depistate cu cancer mamar.

La lista de substante toxice se mai adauga si produsele sintetice obtinute din petrolul procesat chimic:ulei mineral si derivate (parafina si alte petrochimicale). Acestea sunt deseori folosite datorita pretului scazut si a proprietatilor lor de a se integra in orice formula. Chiar si uleiurile pentru bebelusi contin ulei mineral, iar in produsele cosmetice substantele chimice mentionate au o pondere de cca 10%. Aceste produse sintetice perturba functiile hormonale, blocheaza porii, retinand toxinele si ducand la incetinirea dezvoltarii celulelor pielii. Si acestea sunt suspectate de provocarea cancerului.

Laurilul de sodiu, sulfatul de laurel sau sulfatul de sodiu (SLS) este o substanta sintetica folosita in majoritatea sampoanelor, spumantelor de baie, pastelor de dinti si a sapunurilor. Uneori substanta este deghizata sub denumirea de „derivat de nuca de cocos”. Poate provoca eczeme, dermatite si iritatii, au efecte daunatoare asupra rinichilor si ficatului si sunt substante posibil cancerigene.

Propylene Glycol-ul este un produs sintetic petrochimic folosit ca baza, umectant si solvent in diverse produse cosmetice. Se foloseste in compozitia antiperspirantelor si deodorantelor, produse de styling, creme, ape de gura, produse pentru epilat si in creme cu protectie U.V. poate dezvolta alergii si perturbari hormonale, insa este considerat un produs cu toxicitate medie.

Stearalkonium Chloride este o substanta chimica folosita, de regula pentru efectul sau de inmuiere. Se foloseste in: balsam de par si creme si poate duce la producerea unor reactii alergice si iritatii la nivelul ochilor, pielii si mucoaselor.

Butylated hydroxytoluene (BHT) este un ingredient cunoscut, folosit ca antioxidant in industria alimentara (E 321) si folosit pe scara larga in majoritatea cosmeticelor de ingrijire a pielii. Aceasta toxina poate afecta sistemul nervos, ficatul, rinichii, pielea si sistemul imunitar, in cazul in care concentratia sa depaseste limita admisa.

Parfumurile sintetice din produsele cosmetice contin mari cantitati de toxine si chimicale nespecificate.  De asemenea, colorantii sintetici folositi pentru aspectul compozitiei sunt folositi si in industria alimentara. Unele studii considera acesti pigmenti cancerigeni.

Un asemenea context, ne face sa realizam ca indreptarea nostra catre produsele cosmetice 100% naturale, extrase din plante, fructe si legume,  ne vor oferi cu adevarat beneficiile pe care le cautam, noi femeile,  in produsele de ingrijire personala.

 



Niciun comentariu: