Pagini

joi, 11 februarie 2010

Compozitia chimica a sapunului natural

     O prietena, venita  la mine in vizita, ma urmarea spaland vasele cu un lichid de vase bio si  imi spunea ca  e sigura ca nici acesta nu e bio pentru ca face spuma.
     Daca sunt produse bio nu inseamna ca sunt de proasta calitate sau ca  nu pot avea calitatile produselor  de sinteza. Mai exact produsele de sinteza sunt facute pe baza produselor naturale, se urmareste  substituirea produsele naturale care sunt mult mai scumpe. Daca industria cosmeticelor ar face produsele din materii prime naturale, costul de productie ar fi destul de ridicat iar producatorul nu ar mai putea castiga atat de mult.     
     Trebuie sa mentionez ca nu sunt chimist de meserie si  ceea ce va scriu sunt doar informatii pe care le am dupa ce m-am documentat.
      Pentru fabricarea sapunului solid este nevoie de soda caustica si uleiuri sau grasimi. Uleiurile vegetale naturale, folosite in cazul sapunului natural fabricat manual prin metoda "la rece", sunt si ele formate din punct de vedere chimic din  acizi grasi care contribuie cu anumite calitati asupra sapunului. Acidul lauric si miristic ofera duritate, putere de curatare si spuma sapunului. Uleiurile in care predomina acidul palmic si stearic ofera de asemena duritate sapunului. Uleiul de ricin, in care predomina acidul ricinoleic ofera  sapunului calitatea  de spumant si emolient.
    In concluzie, cu cat  sapunurile au  ca si ingrediente, mai multe tipuri de  uleiuri,  cu atat sapunul rezultat va avea mai multe calitati, va fi mai cremos, mai dur , mai spumos sau mai emolient.
   O seara buna!


Adriana