Pagini

joi, 5 iulie 2012

Levantica, pentru trup si suflet!


Levantica, sufletul regiunii Provonce din Franta, acolo unde campurile pline cu lavanda se intand pana la Alpii francezi. Denumire sa vine de la latinescul "lavare", care inseamna a purifica, a curata,  
Levantica este o planta cu flori albastre, care se culeg incepand cu luna iunie pana la sfarsitul lunii august. A fost folosita la baile aromate inca de pe vremea romanilor, pentru efectul calmant si benefic asupra pielii. In Evul Mediu, levantica era folosita ca antiseptic. Mai tarziu insa, s-au constatat si efectele antidepresive si sedative ale plantei. Atat uleiul, cat si tinctura de levantica se pot prepara in casa.

Beneficiile levanticai:
Relaxare
Una din principalele ei utilizari este calmarea sistemului nervos. Aroma plantei are proprietati calmante. Este folosita pentru tratarea durerilor de cap, anxietate, depresie, stres emotional, si tensiune nervoasa. Beneficiile calmante ale plantei pot fi obtinute fie prin lumanari parfumate, parfum, tonic sau lotiune de corp cu aroma de levantica.

Calmarea durerii
Uneliurile esentiale cu levantica pot calma durerea musculara, tensiunea, artrita, durerea cauzata de luxatii si cea de articulatii. Poti masa uleiul esential direct pe muschi sau in combinatie cu alte uleiuri esentiale pentru un beneficiu combinat.

Ingrijirea pielii
Levantica este folosita in multe produse de ingrijire corporala. Unul din beneficiile mai putin cunoscute ale plantei este efectul sau puternic antiseptic si antifungi. Are de asemenea proprietati antiinflamatoare. De aceea, vei gasi levantica in orice produs, de la tratamente pentru ancnee si riduri, la cele pentru psoriasis sau arsuri solare. In plus, ajuta la vindecarea ranilor de taieturi si arsuri.

Sanatate interna
Unii cred ca levantica poate ajuta intr-un numar de probleme interne de sanatate. Se presupune ca poate calma problemele digestive, mobilitatea intestinelor si stimularea productiei de sucuri biliare si gastrice. Este folosita si pentru tratarea simptomelor de diaree, vomitare, balonare, colici, dureri de stomac si indigestie. In plus, uleiurile esentiale de levantica imbunatatesc circulatia sangelui.

Recomandarea mea pentru astazi : deodorantul 100% natural din levantica.