Pagini

marți, 26 ianuarie 2010

Sapun natural transparent vs. Sapun natural de casa

       Diferenta dintre un sapun natural transparent si un sapun natural de casa opact este uriasa. In primul rand sapunul natural transparent este doar cu numele “natural” deoarece pentru obtinerea unui astfel de sapun ( pentru a-l face transparent) se folosesc urmatoarele ingredient: 60% ulei saponificat, 25% ethanol si 15% apa.
       Ethanolul are mai multe denumiri, dintre care amintesc alcool ethylic si alcool pur. Este inflamabil, mai mult decat atat, este un drog psihoactiv, un drog recreational cu state vechi pe piata consumatorilor de stupefiante. Se gaseste in compozitia bauturilor spirtoase si in termometre. Este un alcool pur, volatil, iar intoxicatiile cu ethanol datorita ingerarii sau inhalarii sunt numeroase. Se produce si se foloseste in industria petroliera. Este folosit ca solvent pentru produse care intra in contact cu omul, cum ar fi arome artificiale, coloranti chimici sau in medicamente.
       Cand vedeti ca pe un produs scrie “natural, bio, eco” verificati pe eticheta si cat este de natural produseul respective, s-ar putea sa aveti o surpriza. Cel mai bine este sa evitati astfel de sapunuri si in momentul in care esti tenta gandeste-te cat de rau iti face, un produs atat de atragator.
       Hai sa vedem acum din ce este compus un sapun natural, opac facut in casa. Ingredientele unui astefel de sapun sunt: 68% uleiuri vegetale saponificate (ulei de palmier, ulei de masline, ulei de germeni de grau, ulei floarea soarelui, ulei de nuca, ulei de canepa, ulei de galbenele, ulei de lavanda, ulei de in, ulei de seminte de struguri, ulei de aden P), 30% lichid ( apa distilata, ceai din plante, decocot, infuzie), 2% (uleiuri volatile natural 100% si plante macerate sau pasate). Toate uleiurile vegetale mentionate aici sunt folosite in fabricarea sapunurilor Marillys. Iar uleiurile volatile sunt toate obtinute din plante narurale, nu sunt folosite uleiuri volatile de sinteza.
       Iti recomand inca odata ca inaite de a cumpara un, produs cosmetic sa citesti mai intai eticheta  si  cumpara din locuri de unde stii ca sansele de a cumpara produse sintetice sunt minime.

Cu drag,
        Adriana

6 comentarii:

Anonim spunea...

ai uitat se mentionezi ca sapunul facut in casa contine si soda caustica :)

diana raileanu spunea...

in realitate NU contine soda caustica pentru ca soponificarea este procesul chimic prin care uleiul si soda caustica se combina si se transforma intr-o substanta NOUA:sapunul

Anonim spunea...

Pai la fel de bine putem spune si ca uleiul saponificat si etanolul se transforma printr-un proces chimic intr-o substanta noua: sapunul transparent :)

Anonim spunea...

un comentariu :
- nu stiu daca numai alcoolul etilic face diferenta dintre cele doua sapunuri, cert este ca alcoolul etilic nu este nociv mai ales in comparatie cu hodroxidul de sodiu sau de potasiu care se utilizeaza in fabricarea sapunurilor, si apropos din reactie, ramane un exces de soda, ceea ce face ca sapunul sa fie catva timp pus la pastrare pentru a se definitiva reactia de saponificare
- deci in niciun caz alcoolul etilic nu da nota de "bio" produsului, mai ales daca alcoolul etilic este obtinut din fructe este mult mai bio decat sapunul
etanolul e bio de vreo doua mii de ani!!!!! sau chiar mai mult daca e sa ne uitam la civilizatia chineza sau egipteana
-in rest numai de: BIO

Anonim spunea...

- sapunul nu este o substanta , este un produs obtinut din mai multe substante
- gresita afirmatia ca sapunul nu contine soda caustica - vezi chimie organica clasa a X-a sau clasa a XI-a la capitolul : reactii de saponificare

Raluca spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.