Pagini

vineri, 14 ianuarie 2011

Untul de shea

   Untul de Shea este o grasime de natura vegetala obtinuta din fructele arborelui Karite. Durata de viata unui arbore Karite este de peste 100 de ani dar el incepe sa produca o cantitate mare de fructe abia dupa 30 de ani. Distrugerea acestor copaci este interzisa in Africa si zonele in care acesta creste deoarece are o semificatie speciala pentru populatie si este considerat sacru. Extragerea untului din nucile de Shea constituie singura sursa de venit pentru familiile africane din zonele rurale. Untul de shea este de cunoscut si folosit de catre vracii de mii de ani dar in ultimul timp au fost descoperite tot mai multe efecte benefice.
   Prin continutul mare de vitamina E, caroten si alantoina, untul de shea trataeaza si repara foarte bine pielea uscata, inrosita, inflamata, iritata,  sau  cu ridurii.  Datorita continutului ridicat de  acizi grasi, stearic si oleic,  untul de shea este atat de benefic pielii, ajutand la mentinerea hidratarii si elasticitatii pielii.  Studiile mai recente au descoperit ca untul de shea are beneficii majore in tartamentul parului si este folosit in balsamuri , sapoane sau masti pentru ingrijirea si intretinerea sanatatii parului. S-a demonstrat ca untul de shea este mai eficient in activarea circulatiei capilare ajutand la oxigenarea radacinilor parului si detoxifiere. Va recomand sa folositi untul de shea pentru tratamentul parului impreuna cu uleiul de avocado deoarce sunt mult mai eficiente decat untul de cacao sau uleiul de jojoba.
  Untul de shea are un factor de protectie solara 24 si de aceea este folosit si in cremele  pentru protectie solara in perioada verii, dar in cantitati mai mici deoarece are o capacitate ridicata de blocare a porilor pielii. Datorita acestui fapt untul de shea nu este indicat persoanlor cu ten gras sau cu acnee.

Niciun comentariu: